Pálinkafőzde Vöröstó
Kisüsti pálinkafőzés

MENÜ

Pár szó a cefrézésről,a teljesség igénye nélkül.

 

Sajnos a mai napig előfordul,hogy a hordókba nem megfelelően előkészített gyümölcs kerül,ezen segítünk pár tanáccsal.


1;Jó pálinkát csak jól elkészített cefréből lehet főzni.Ha a cefre ecetes,nincs kiforrva,egész gyümölcsökkel teli,akkor hiába a szakértelem,annak csak csalódás lesz a vége.


2;Csak olyan érett gyümölcsöt használjunk fel,amit még megennénk.A rothadásnak indult,penészes,éretlen gyümölcsök nem oda valók.Azokat tegyük inkább a komposztálóba.


3;A cefrének szánt hordót mindig tartsuk tisztán.Lehetőség szerint fémhordókat ne használjunk erre a célra,legvégső esetben,ha tényleg nincs más,legalább egy nagyméretű nylonzsák kerüljön bele,hogy a cefre(törköly) ne érintkezzen közvetlenül a fémmel.Kaphatóak a kereskedelemben műanyag hordók,többféle méretbe,légmentesen zárható fedéllel,ezek tökéletesen megfelelnek a célra.Nem olcsó,az igaz,de kellő odafigyeléssel hosszú évekig kiszolgálnak majd.


4;A gyümölcsöt soha ne egészben tegyük a hordóba,minél jobban zúzzuk,daráljuk össze.A csonthéjasokat érdemes kimagozni.Ha a gyümölcs földdel szennyezett,mossuk meg.


5;Miután a zúzott gyümölcs a hordóba kerül,beolthatjuk élesztővel.Kapható direkt erre a célra fajélesztő,de ugyanúgy megteszi a sima sütőélesztő is.Zárjuk le a hordót,de ne légmentesen,elég ha ráteszünk a tetejére egy súlyt,ami lenyomja azt.Az erjedés melléktermékeként keletkező széndioxid így el tud távozni,de levegő (oxigén) nem kerül a cefrébe.Magához az erjedéshez nincs szükség oxigénre,az optimális hőmérséklet 25-28C.Persze ez nem azt jelenti hogy 15C-on nem forr el.Elforr,csak lassabban.Fontos hogy ilyenkor már ne kevergessük a cefrét,mert ezzel csak oxigént juttatunk bele.Az erjedés során a cefre tetején keletkezik egy úgynevezett bunda,ezt időnként óvatosan nyomkodjuk le.Amikor a bunda leült a hordó aljára,és kóstoláskor már nem érezzük édesnek a cefrét,akkor kiforrtnak tekinthetjük,le lehet zárni a hordót,és minél előbb kifőzni,kifőzetni.Ha erre nincs lehetőség,akkor a tárolóedényt minél jobban fel kell tölteni,ne maradjon sok "levegő" a cefre és a fedél közt, majd ezután légmentesen le kell zárni.

 

 

 


Asztali nézet